Groepstherapie

In de groepstherapie deel je ervaringen met anderen. Herkenning leidt ertoe, dat je je minder alleen voelt staan. Je kan schaamte overwinnen. Je krijgt het idee: 'samen staan we sterk'.

In de groepstherapie deel je ervaringen met anderen. Herkenning leidt ertoe, dat je je minder alleen voelt staan. Je kan schaamte overwinnen. Je krijgt het idee: 'samen staan we sterk'. Anderen kunnen je wijzen op zaken waarvan je je niet bewust bent, zoals het effect van jouw gedrag op anderen of op gevoelens die je laat zien. Anderen kunnen op grond van eigen gedachten en ervaringen inzicht geven in jezelf.

Soms lijkt de groepstherapie op een 'inhaalslag', het biedt de veilige omgeving die je vroeger gemist hebt. Hierdoor durf je dingen te doen of te zeggen die voorheen teveel angst of schaamte opriepen. Het delen van gevoelens maakt ze vaak beter hanteerbaar. Door te luisteren naar een ander word je je meer bewust van wat er in jezelf omgaat. Je voelt je gesteund en minder alleen wanneer andere groepsleden jouw problemen herkennen.

Door te ondervinden dat jouw inbreng waardevol is voor de ander, zal je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten. Je krijgt voorbeelden van hoe anderen met problemen omgaan of moeilijke situaties oplossen.

Dit kan je op ideeën brengen voor veranderingen in je eigen situatie. Je kunt ook advies vragen aan mede groepsleden.

Kortom: groepstherapie is bedoeld om je te helpen effectiever om te gaan met problemen.

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:

  • Assertiviteit
  • Grenzen stellen
  • Omgaan en uiten van boosheid.
  • Omgaan conflicten, machtstrijd.

Wil je jezelf beter leren kennen in contact met anderen die soortgelijke problemen ervaren?
Dan is groepstherapie mogelijk iets voor jou.


Zie ook:

Individuele therapie

Individuele therapie is voor iedereen die wil werken aan zijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Het doel van individuele therapie is om meer inzicht te krijgen in de patronen die zich herhalen op je levensweg.

Relatietherapie

Ben je vastgelopen in je relatie? Komen jullie er samen niet meer uit? Iedere relatie kent zijn goede en minder goede tijden. Je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan, waar je in je eentje of samen niet uitkomt.

Groepstherapie

In de groepstherapie deel je ervaringen met anderen. Herkenning leidt ertoe, dat je je minder alleen voelt staan. Je kan schaamte overwinnen. Je krijgt het idee: 'samen staan we sterk'.