Groepstherapie ZWOLLE

“Samen in Harmonie: Kracht door Groepstherapie”

In de groepstherapie deel je ervaringen met anderen. Herkenning leidt ertoe, dat je je minder alleen voelt staan. Je kan schaamte overwinnen. Je krijgt het idee: ‘samen staan we sterk’. Groepstherapie is bedoeld om je te helpen effectiever om te gaan met problemen.

Ervaring delen

In de groepstherapie deel je ervaringen met anderen. Herkenning leidt ertoe, dat je je minder alleen voelt staan. Je kan schaamte overwinnen. Je krijgt het idee: ‘samen staan we sterk’. Anderen kunnen je wijzen op zaken waarvan je je niet bewust bent, zoals het effect van jouw gedrag op anderen of op gevoelens die je laat zien. Anderen kunnen op grond van eigen gedachten en ervaringen inzicht geven in jezelf.

Wat is de waarde van groepstherapie

Groepstherapie is gebaseerd op het idee dat er heling en kracht te vinden is in het delen van persoonlijke ervaringen met anderen. Het gaat niet alleen om het verkrijgen van inzicht en ondersteuning van de therapeut, maar ook om het leren van en het steunen van mededeelnemers. In tegenstelling tot individuele therapie, waar de focus ligt op de unieke ervaringen en gevoelens van één persoon, moedigt groepstherapie de uitwisseling van verschillende perspectieven en de ontwikkeling van sociale vaardigheden aan, en biedt het een gevoel van gemeenschap en gedeelde ervaring.

Het delen van je verhaal binnen een groep biedt een unieke meerlaagse ondersteuning. Niet alleen krijg je de professionele begeleiding van de therapeut, maar ook de steun, herkenning en erkenning van de groepsleden, wat kan leiden tot diepere inzichten en alternatieve perspectieven. Het ervaren dat anderen vergelijkbare gevoelens en uitdagingen hebben, kan isolatie verminderen en een sterk gevoel van verbondenheid creëren. Bovendien biedt het de mogelijkheid om te oefenen met nieuwe gedragingen in een veilige en ondersteunende omgeving.

Ieders bijdrage aan groepstherapie is waardevol en multifunctioneel. Jouw inbreng, ervaringen en strategieën voor het omgaan met problemen kunnen verhelderend en inspirerend zijn voor anderen, net zoals hun inzichten waardevol kunnen zijn voor jou. Het is een wederzijdse leerervaring. Je aanwezigheid en jouw verhaal kunnen anderen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, en het moedigt een omgeving van empathie, steun en gezamenlijke groei aan. Terwijl je werkt aan je eigen heling, draag je bij aan een dynamiek die iedereen in de groep kan helpen zich gehoord, gezien en begrepen te voelen.

Kosten

De kosten voor groepstherapie zijn vaak voor eigen rekening hoewel er steeds meer ziektekostenverzekeraars zijn die deze kosten vergoeden. Neem contact met hen op voor de voorwaarden.

  • 1e keer GRATIS
  • €80,- per uur voor vervolgsessies van 2,5 uur
  • Toeslag avonduren: €15,-

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:

  • Assertiviteit
  • Grenzen stellen
  • Omgaan en uiten van boosheid.
  • Omgaan conflicten, machtstrijd.

Soms lijkt de groepstherapie op een ‘inhaalslag’, het biedt de veilige omgeving die je vroeger gemist hebt. Hierdoor durf je dingen te doen of te zeggen die voorheen teveel angst of schaamte opriepen. Het delen van gevoelens maakt ze vaak beter hanteerbaar. Door te luisteren naar een ander word je je meer bewust van wat er in jezelf omgaat. Je voelt je gesteund en minder alleen wanneer andere groepsleden jouw problemen herkennen.

Door te ondervinden dat jouw inbreng waardevol is voor de ander, zal je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten. Je krijgt voorbeelden van hoe anderen met problemen omgaan of moeilijke situaties oplossen.

Dit kan je op ideeën brengen voor veranderingen in je eigen situatie. Je kunt ook advies vragen aan mede groepsleden.

Groepstherapie casus

Al vanaf 2004 leid ik een groep met kankerpatienten. Deze groep met steeds nieuwe deelnemers delen hun ervaring over ziek zijn, doodgaan en beter worden.

Ik hoopte op beterschap van het lichaam maar ik ontving heling van de geest, berusting en vrede hoe het ook verder gaat

Lees het verhaal